sterrenwacht
De sterrenwacht op de Brunssummerheide werd in december 1986 geopend door astronaut Wubbo Ockels en toenmalig Staatssecretaris Rene van der Linden. Sinds die tijd heeft de sterrenwacht wat naamswisselingen ondergaan. Aanvankelijk heette ze (volks)sterrenwacht 'Hercules', later de Limburgse Volkssterrenwacht. Toen de samenwerking op Schrieversheide (het recreatiegebied aan de rand van de Brunssummerheide) begin jaren '90 meer gestalte kreeg, werd het Sterrenwacht Schrieversheide (net als Kinderboererij Schrieversheide, NME-centrum Schrieversheide, enz). Later moesten een aantal van de toeristisch/recreatieve instellingen sluiten en ging de sterrenwacht de koers varen van die van een science centrum, voornamelijk gericht op het onderwijs. Dat gebeurde - met veel plezier en succes - onder de naam eXplorion. Jaarlijks bezochten 10 tot 12-duizend mensen dit centrum en voornamelijk waren dat scholen. 60% van de bezoekers was zelfs in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar!

Onder ARCHIEF zijn we momenteel bezig allerlei bestanden 'uit de oude doos' te digitaliseren: alle edities van het maandblad 'Hercules', honderden foto's van exposities en activiteiten, posters, folders, maar ook audio- en videoopnamen.
Medio 2012 is eXplorion gestopt met haar educatieve activiteiten op de locatie Brunssummerheide. Deze activiteiten zijn duurzaam overgezet naar Discovery Museum in Kerkrade.
Het gebouw op de heide met haar typische sterrenwacht-koepels is nu elke vrijdagavond in gebruik door Sterrenwacht Limburg. Je kunt er terecht voor een rondleiding, lezing met fraaie computerbeelden over het heelal en natuurlijk om - bij heldere hemel - zelfs eens door zo'n telescoop naar de sterren te kijken. Ze zijn elke vrijdagavond geopend en alle verdere informatie in te vinden op hun website of op de Facebook-pagina.
raketkids