De sterrenwacht op de Brunssummerheide werd in december 1986 geopend door astronaut Wubbo Ockels en toenmalig Staatssecretaris Rene van der Linden. Sinds die tijd heeft de sterrenwacht wat naamswisselingen ondergaan. Aanvankelijk heette ze (volks)sterrenwacht 'Hercules', later de Limburgse Volkssterrenwacht. Toen de samenwerking op Schrieversheide (het recreatiegebied aan de rand van de Brunssummerheide) begin jaren '90 meer gestalte kreeg, werd het Sterrenwacht Schrieversheide (net als Kinderboererij Schrieversheide, NME-centrum Schrieversheide, enz). Later moesten een aantal van de toeristisch/recreatieve instellingen sluiten en ging de sterrenwacht de koers varen van die van een science centrum, voornamelijk gericht op het onderwijs. Dat gebeurde - met veel plezier en succes - onder de naam eXplorion. Jaarlijks bezochten 10 tot 12-duizend mensen dit centrum en voornamelijk waren dat scholen. 60% van de bezoekers was zelfs in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar!
Medio 2012 is eXplorion gestopt met haar educatieve activiteiten op de locatie Brunssummerheide. Deze activiteiten worden nu duurzaam overgezet naar Discovery Center Continium in Kerkrade.
Het gebouw op de heide met haar twee typische koepels is overgenomen door een nieuwe vrijwilligersorganisatie, de Stichting Sterrenwacht Limburg. De sterrenkunde-enthousiastelingen zijn hard aan de slag gegaan om de expositie en presentatie in te richten naar hun wensen en ze hebben ook de antieke lenzenkijker van eXplorion overgenomen en hebben dit prachtige instrument gerestaureerd. Ze zijn elke vrijdagavond geopend en alle verdere informatie in te vinden op hun website of op hun Facebook-pagina.
raketkids
logoeXpl
logoSSL